Zašto je WordPress najpopularnije rešenje?

jun 28, 2015
Web Dizajn LPC

zasto-je-wordpress-najpopularnije-resenje-cms

Uobičajena razmišljanja, prilikom početka projekta izrade sajta su: kakvu platformu da izaberemo? Da li je WordPress dovoljno dobra platforma?

Većina neupućenih vrlo često greše i WordPress klasifikuju kao blogersku platformu. Iako je ovo bilo istina u prošlosti, sada nije tako. WordPress je evoluirao i tokom godina razvoja, postao je napredni i svestrani sistem za upravljanje sadržajem (CMS). Shodno tome, WordPress možemo koristiti kao alat da izradimo jednostavan blog, ali, možemo ga iskoristiti za izradu efektnih, dinamičkih sajtova, pa čak i naprednih on-line prodavnica.

Zašto izabrati WordPress?

Najbolje od svega je činjenica da je WordPress vrlo jednostavan za korišćenje i dovoljno fleksibilan za bilo šta, kako za korisnike, tako i za programere. To jeste glavni razlog zašto je WordPress je dostigao toliku popularnost. Kako smo već napomenuli, WordPress pokreće preko 17% svih veb sajtova na Internetu (neke procene tvrde da je taj broj ide i do 50%).

Zahvaljujući velikom broj naprednih funkcija, njihovoj prilagodljivosti, mnogi od vrhunskih svetskih brendova koriste WordPress na sopstvenim veb sajtovima (ili delu sajtova), uključujući poznati brend: Time Magazine (time.com). Od poznatih on-line brendova u Srbiji, WordPress pokreće PC Press (pcpress.rs) i Interfejs TV (interfejs.tv).

WordPress je razvojni alat koji je slobodan za korišćenje i izmene (open source). To znači da možemo da ga preuzmemo, instaliramo, koristimo ga i menjamo koliko želimo, bez ikakvih skrivenih troškova, ili plaćanja. Slobodan za korišćenje i izmene (open source) znači da su moguće bilo kakve izmene u kodu, bez ikakvog ograničenja, ili plaćanja autorskih prava i nadoknada. Korisnicima, koji imaju sajtove u WordPresu su uvek na raspolaganju hiljade besplatnih predefinisanih tema (theme) i nekoliko desetina hiljada besplatnih dodataka (plug-in).

Obzirom da je WordPress slobodan za korišćenje i izmene (open source), programeri, koji ga besplatno razvijaju i nadopunjuju, organizovani su u WordPress zajednicu (community). Svaki član zajednice, bez obzira na nivo znanja ili iskustva, može učestvovati u razvoju koda, odgovaranju na pitanja za podršku, stvaranju dodataka, stvaranju tema, prevođenje WordPressa i dokumentacije.

WordPress je razvijan, a da su programeri vrlo vodili računa o bezbednosti, tako da se smatra sigurnom i bezbednom platformom da izradimo i pokrenemo novu veb stranicu. Međutim, Internet može biti veoma nesigurno mesto, i o tome bi trebalo voditi računa, pa je potrebno koristiti odgovarajuće dodatke za praćenje bezbednosnih pretnji.

U izradi sajta i njegovom korišćenju, na WordPress platformi, nismo ograničeni samo na običan tekst, jer dolazi sa ugrađenom podrškom za slike, audio i video sadržaj. Možemo ga  koristiti i za dokumenta ili upravljanje datotekama. WordPress podržava oEmbed (format za prezentaciju sadržaja drugih sajtova korišćenjem samo URL), što znači da možemo u naše članke i stranice ugraditi YouTube video, Instagram fotografije, tvitove, i Soundcloud zvuk, tako što se samo prekopira odgovarajući URL. Po potrebi, možemo dozvoliti čak i posetiocima da ugrađuju video snimke u komentarima.

Od svog početka, WordPress kod je napisan usaglašavanjem sa visokim standardima kvaliteta koda i semantike, što ga je, oduvek, činilo vrlo atraktivnim za pretraživače (SEO Friendly). Na ovo treba dodati i činjenicu da je osnovni koncept čistog i usaglašenog koda, moguće još unaprediti korišćenjem mnogih SEO dodataka.

Šta više, WordPress nam nudi na svakoj stranici prilagođavanje, sa i bez potrebe za dodacima. Svaka strana ili članak na našem novom sajtu u WordPressu, mogu da sadrže jedinstven naziv, meta opis, izvod, kategoriju ili oznaku, kao i čistu, optimizovanu URL oznaku. Sve što su osnovni zahtevi za optimizaciju sajta.

Dodacima WordPress platforma može još da poboljša funkcionalnost našem sajtu.  Srećom za sve korisnike WordPress platforme, neki od najboljih dodataka za WordPress na svetu su, upravo za otpimizaciju sajta (SEO). Smatramo da je jedan od najkorišćenijih WordPress dodataka upravo WordPress SEO by Yoast, koji nam omogućava pristup mnogim nivoima i svim vrstama i opcijama optimizacije sajta.

Izborom WordPressa za plaformu za izradu sajta, pravilnim podešavanjem, kao i kontinuiranim i posvećenim radom na optimizaciji sajta, dobijamo sajt, koji se po mnogo čemu razlikuje od ostalih.

Nikada ne bi trebalo potceniti mogućnosti i potencijal u izradi i optimizaciji sajta na WordPress platformi, jer je osnovni slogan i pokretač WordPress zajednice: „Kod je poezija“ („Code is Poetry“). Ovaj slogan je ispisan na podnožju svake stranice na veb sajtu zajednice: www.wordpress.org.Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

No comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *