Šta je CMS – Content Management System?

jun 28, 2015
Web Dizajn LPC

sta-je-cms-wordpress

Ranije, na internetu su najvećem broju postojali samo statički web sajtovi, sa nekoliko stranica pisanih u HTML-u. Danas, sve više sajtova u svojoj „pozadini“ poseduje dinamički sadržaj i baze podataka. Takva promena uzrokuje povećanje mogućnosti korišćenja različitog sadržaja na sajtovima, pa je kao rezultat toga nastao koncept upravljanja sadržajem na internetu, a sa njim i prve veb aplikacije koje takav koncept podržavaju.

Takav koncept naziva se sitem za upravljanje sadržajem na vebu, ili popularno CMS (Content Management System).

Šta je CMS?

CMS je skup aplikacija koje, bez poznavanja naprednog programiranja, omogućavaju upravljanje sadržajem nekog web sajta. Osnovne osobine Content Management System-a su:

  • vizuelno i konceptualno podseća na rad u Windows programu,
  • jednostavnost korišćenja za prosečne korisnike,
  • mogućnost dodavanja,  upravljanja korisnicima i određivanja prava pristupa,
  • višejezični način rada,
  • stalna dostupnost.

Suštinska i ključna prednost CMS sistema je namena svakodnevnim, običnim korisnicima – studentima, profesorima, menadžerima, biznis kompanijama i svima koji imaju potrebe stalnog postavljanja i ažuriranja sadržaja na internetu, bez potrebe za znanjem programskih jezika.

Prednost ovog sistema je da se sve radi direktno na internetu. Na taj način dolazi do velike uštede vremena, jer nije neophodna sinhronizacija sadržaja. Ranije je sadržaj morao biti kreiran i pripremljen offline, na računaru koristeći neki od programa poput Dreamweaver-a. Tek onda je morala da se izvrši sinhronizacija sa veb serverom, nakon čega je sledilo postavljanje tog sadržaja na veb sajt, to jest na internet. Sa modernim pristupom koje poseduje CMS sistem, celokupni posao i sled događaja oko postavljanja sadržaja i ažuriranja sadržaja je značajno ubrzan, posebno, jer je jedina neophodna stvar za pristup veb interfejsu – internet i bilo koji veb čitač. Celokupni sadržaj uređuje se iz administratorskog panela, korišćenjem veb čitača.

Još jedna od pogodnih osobina CMS sistema je modularni sistem rada. To podrazumeva da se CMS sistem sastoji iz više celina (modula, dodataka) koje funkcionišu zasebno, odvojeno jedna od druge, a zajedno čine celinu,  tj. uređeni sistem koji pruža gotovo neograničene mogućnosti njegovim korisnicima. Ukoliko je potrebno nadograditi neku funkcionalnost,  trebalo bi samo instalirati dodatak (plugin) koji tu funkcionalnost obavlja. Takoreći, moguće je zaista brzo i efikasno unaprediti veb sajt, pogotovo kada je reč o „open source“ CMS rešenjima, sa ogromnim brojem besplatnih dodataka (plugin-ova).Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

No comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *