Sistem za upravljanje sadržajem – CMS

jun 28, 2015
Web Dizajn LPC

sistem-za-upravljanje-sadrzajem-cms-a

 

Svaki sistem za upravljanje sadržajem se sastoji iz 2 odvojena i nezavisna dela, od kojih svaki ima specifičnu svrhu i logiku funkcionalnosti. Pomenuti delovi su:

  1. administratorski deo (backend)
  2. korisnički deo (frontend)

Sistem za upravljanje sadržajem – Administratorski deo

U administratorskom delu se izvršava kreiranje,  uređivanje i ažuriranje sadržaja koji želimo da prikažemo na sajtu. Korisnički deo ili „frontend“ je zapravo prikaz sajta tj. ono što korisnici vide kada posete sajt preko veb čitača.

Princip je sledeći: u administratorskom delu se pristupa sadržaju, dodaje nov sadržaj ili menja već postojeći i u to spada dodavanje i ažuriranje članaka, stranica, slika i slično, a sve promene koje urednik odnosno administrator napravi, snimaju se u bazu podataka veb sajta. Frontend onda uzima te podatke iz baze podataka i prikazuje ih krajnjem korisniku na veb sajtu, na mestima definisanim za prikaz. Tako, i jedan i drugi deo sistema za upravljanje sadržajem rade u potpunosti nezavisno jedan od drugog, a pritom zajedno čine jednu moćnu plaformu za upravljanje sadržajem veb sajta.

Sistem za upravljanje sadržajem – Korisnički deo

Jedna od osnovnih karakteristika korisničkog dela je veoma uprošćena mogućnost izmene samog izgleda sajta, jer se svaka od unapred urađenih tema koje WordPress koristi za izgled sajta, sastoji iz definisanih promenljivih kojima se organizuje sadržaj na veb stranici. Kako se podaci o sadržaju već nalaze u bazi podataka, izmenom redosleda promenljivih na šablonu (template-u), možemo  dobiti potpuno novi izgled, sa nepromenjenom funkcinalnošću. Za open source sistem za upravljanje sadržajem već postoji veliki broj besplatnih unapred urađenih šablona, odnosno tema koje možemo preuzeti i koristiti bez ograničenja.

Najpoznatiji sistemi za upravljanje sadržajem

Nekoliko najpoznatijih sistema za upravljanje sadržajem, otvorenog koda (tzv. open source sistem za upravljanje sadržajem), koji su besplatni za preuzimanje i korišćenje, su:

Od komercijalnih CMS sistema mogu se izdvojiti:

Nekoliko komercijalnih CMS sistema proizvedenih u Srbiji:Share on Facebook8Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

No comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *