Google novosti (a malo i o Bing-u)

jun 30, 2015
Web Dizajn LPC

Protekle nedelje bilo je dosta interesantnih novosti o SEO temama, a najvažnije su bile o malim modifikacijama Google algoritma.

Google novosti

Najnovija promena Google algoritma nije bila “Panda”, a nije ni “Penguin”, nije bila ni pompezno najavljena, ali je činjenica da se desila i da je, kod pojedinaca u SEO segmentu, izazvala uznemirenje. Mozcast.com, koji meri promene u rezultatima pretrage za fiksni skup ključnih reči i izračunava „temperaturu“ na osnovu toga, imao jednu od svojih „najtoplijih dana“ ikada.

Dr Pite (poznati SEO Tech Expert) na Moz.com je napisao post: “The Colossus Update: Waking The Giant”, opisujući ovu promenu algoritma i verujući da bi ona mogla biti povezana sa HTTPS promenama i ranijim najavama o ovoj temi, koje je Google već objavio. Mnogi “gugleri” (stalno zaposleni u Google kompaniji) na Twitter-u su pokušali da pobiju ove teze. I naravno, odmah je većina SEO blogera napisala da ove promene nisu povezane sa HTTPS. Međutim, ima veoma veliki broj ljudi koji se bave SEO ili prate Google dešavanja (među kojima sam i ja), a koji se ne slažu sa ovim osporavanjima – Google ne mora uvek nešto da najavi i objavi, da bi se to i desilo…

Ko je pažljivije pratio dešavanja i najave oko Google algoritma, mogao je da shvati da je, bar jedan deo algoritma – potpuno samostalan, tj. da samostalno uči (self-learning). Taj deo algoritma samostalno utvrđuje faktore koji određuju kome sajtu se može verovati.

Da li je slučajno, ili ne, Wikipedia je upravo pokrenula procedure prelaska na HTTPS, za kompletan sadržaj. Ako je sve više i više sajtova kojima Google veruje, kao što je Wikipedia, i svi oni prelaze na HTTPS, taj faktor može postati još važniji, upravo zbog “self-learning” (samostalnog učenja) od strane “mašina”, tj. Google algoritama. Dakle, iako “gugleri” mogu reći da nisu promenili algoritam, algoritam se, možda, samostalno promenio.

Naravno, ovo je samo teorija…

Još novosti o Google

Jedna zanimljiva informacija je bila da je Google UK potvrdio da se više od polovine Google pretrage i YouTube pregleda dešava na mobilnim uređajima. Da li ste proverili da li je vaš sajt spreman za mobilne uređaje?

Druga informacija govori da Google ponovo testira etiketu “sporo se učitava” u rezultatima pretrage. Ne vidimo neku mogućnost da takve etikete tačno prikažu rezultate učitavanja, ali, ne bi trebalo zanemariti ovo testiranje. Videli smo dosta SEO prezentacija, u poslednje vreme, koje govore o “PageSpeed Insights” parametrima, kao jako bitnim za Google u vrlo bliskoj budućnosti…

Bing i HTTPS

I na kraju, prošle sedmice Bing je najavio da će posmatrati enkriptovani saobraćaj kao osnovni:

Bing Moving to Encrypt Search Traffic by Default

“That’s why we support the industry’s move to use of TLS protocols as part of our effort to expand encryption across our networks and services. Bing has already been offering users the option to encrypt search traffic for about a year and a half now. Beginning this summer, we will begin the process of encrypting search traffic by default. This means that traffic originating from Bing will increasingly come from https://www.bing.com as opposed to http://www.bing.com.”.

Toliko o tome da HTTPS nije bitan faktor pretrage.

 Share on Facebook38Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn3Share on Google+0
Tags: Bing, Google, HTTPS, SEO,

No comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *