Fantastico – WordPress automatska instalacija

jun 28, 2015
Web Dizajn LPC

fantastico-wordpress-instalacija

WordPress automatska instalacija

Najlakši način da instaliramo WordPress je automatska instalacija, tj. „autoinstaller“, specijalni alat za instalaciju programa i softvera koje ćemo koristiti na veb sajtu. Većina hosting provajdera nude nude automatsku instalaciju (autoinstaller) u sklopu svojih usluga.

Postoje mnogi tipovi softvera za automatsku instalaciju. Najpopularnija rešenja su Fantastico i Softaculous. Pored pomenutih, koriste se i Instalatron, i manje popularna solucija SimpleScripts. Najveći broj korisnika i hosting provajdera se ipak odlučuje za Softaculous, najviše zbog mogućnosti backup-a, koji, recimo, Fantastico softver ne nudi.

Fantastico – Softver za automatsku instalaciju WordPress-a

Kada smo izabrali hosting provajdera koji ispunjava zahteve WordPress-a, i nudi mogućnost automatske instalacije Fantastico softverom, instalaciju započinjemo na sledeći način:

 1. Prijavljujemo se na administratorski cPanel (Control Panel) podacima koje smo dobili od hosting provajdera
 2. Klikom na ikonicu Fantastico pokrećemo program za automatsku instalacijufantastico
 3. Biramo stavku WordPress
  fantastico-wordpress-automatska-instalacija
  Fantastico nam prikazuje osnovne informacije o WordPress instalaciji, ukljućujući i verziju WordPress-a koju će instalirati, kao i prostor na disku koji će instalacija zauzeti. Automatski softveri uvek instaliraju poslednju stabilnu verziju WordPress-a.
 4. Biramo opciju „New Installation“ klikom na link – pokrećemo instalacioni proces u tri koraka.
 5. Biramo naziv domena (domain name) i instalacioni folder
  naziv-domena-i-instalacioni-folder
  Ukoliko želimo da WordPress softver bude instaliran na celom sajtu, onda moramo da ga instaliramo u root folder našeg hosting naloga. Da bismo to uradili, moramo da izaberemo naziv domena u prvom polju, a drugo polje „Install in directory“ da ostavimo prazno.
 6. Biramo korisničko ime i lozinku našeg administratorskog WordPress naloga.
 7. Popunimo dodatna polja u „Base configuration“.
 8. Pokrenemo instalaciju i sačekamo da se sve automatski završi – kada instalacija bude gotova, dobićemo mail potvrde (confirmation) na administratorsku adresu koju smo uneli. Pored toga, mail će sadržati pristupne parametre za administratorski pristup WordPressu, u slučaju da ih zaboravimo. Backend-u sajta, tj Administratorskom Dashboard-u pristupamo preko adrese /wp-admin (npr, ako je domen www.imesajta.com admin delu pristupamo preko www.imesajta.com/wp-admin/ nakon čega unosimo administratorske pristupne parametre. Ukoliko WordPress nismo instalirali u root folder, već smo instalirali u neki drugi folder unutar root-a, administratorskom delu pristupamo preko adrese www.imesajta.com/ime-foldera/wp-admin/.


Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

No comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *